2013. június 2., vasárnap

A hajadnak sem mindegy mit eszel

Sziasztok!

Most, hogy jobban odafigyelek a táplálkozásra, futottam bele valamelyik nap egy cikkbe, ami arról szólt, hogy a hajunk állapota attól is függ, hogy mit eszünk. Ugyanúgy, mint a bőrünk, a hajunk is megköszöni, ha olyan tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe, amik jótékony hatással vannak a haj növekedésére és állapotára.

Összeszedtem a cikk alapján azokat a legfontosabb tápanyagokat, melyek fogyasztásával nem csak a hajunkon, de magunkon is változásokat fogunk észrevenni.

1. Tejtermékek
A light tejtermékek kazein és proteintartalma belülről teszi a hajat ellenállóbbá.
Mit egyél? - Mozzarella, natúr joghurt, cottage cheese



2. Hal
Nem is kérdés mennyire fontos a táplálkozásba beleépíteni a halételeket. Gazdagok omega-3 zsírsavban, vasban és B12 vitaminban, ennek köszönhetően késleltetik a hajhullást és felelnek a hajhagymák egészségéért.
Mit együnk? - Lazac, makréla, szardínia, pangasius (roston elkészítve)



3. Gabona
Cink tartalmunknak köszönhetően a hajszálak vastagságához járulnak hozzá.
Mit együnk? - Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemény



4. Magvak
A híresztelésekkel ellentétben a magvak fogyasztása jótékony hatású lehet, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk őket. A gabonákhoz hasonlóan remek cinkforrás.
Mit együnk? - Kesudió, pekándió, hagyományos dió



5. Hüvelyesek
A hajszálak elsősorban fehérjéből épülnek fel, és a hüvelyesek remek fehérjeforrások, emellett vast és cinket is tartalmaznak. A B7 vitamin pedig a hajszálak töredezettségét gátolja meg.
Mit együnk? - Lencse, zöldborsó, vörös és fehér bab



6. Sárgarépa
A-vitamin tartalma segít megőrizni a hajunk megfelelő nedvességtartalmát.
Nyersen és párolva is egyaránt fogyaszthatjuk. 
 


7. Tojás
Fehérjeforrás, ami megfelelő mennyiségben fogyasztva nem okoz problémákat. Heti 3-4 darabot fogyasszunk, bárhogyan elkészítve. Akár hajpakolásként is alkalmazhatjuk.  



8. Zöld zöldségek
Vas és kalciumforrások, valamint segítenek a fejbőr olajtermelésének szinten tartásában.
Mit együnk? - Spenót, brokkoli, káposzta



9. Baromfihús
A csirke és pulykahús alapvető fehérjeforrás, nem csak a hajunk egészsége miatt fontos táplálék.  


Ha az előbb felsorolt ételeket rendszeresen bevezetjük a szervezetünkbe, nem csak a hajunk fogja  meghálálni, hanem a szervezetünk is. Emésztésünk javulni fog, valamint ha elhagyjuk a cukros, édes és zsíros dolgokat, akkor még súlycsökkenés is bekövetkezhet.
Az én LifeT!LT diétámban mind szerepelnek ezek és valóba javulást vettem észre a hajamon is. Kevéssé hullik és sokkal szebb az esése, nem törik annyira a vége sem.

Remélem hasznos volt számotokra ez a bejegyzés, írjátok meg, hogy mit gondoltok a témáról!

3 megjegyzés: