2013. február 6., szerda

Eat Healthy

Sziasztok!

Mióta belekezdtem a lifeT!ILT-be, és elkezdtem tudatosabban táplálkozni, sokkal jobban érzem magam, így gondoltam megosztom Veletek is, hogy mit is tapasztalok. 

Az első és legfontosabb dolog, hogy aki diétába vagy életmódváltásba kezd, nem árt tisztában lenni avval, hogy ez a folyamat csak akkor vezet sikerhez, ha a több komponens egyszerre teljesül. Ezek pedig nem más, mint az alábbiak: 


1. Igyál megfelelő mennyiségű vizet! - Ha rászokunk a napi 2-3 liter víz elfogyasztására, érezni fogjuk a különbséget. Nem csak jobban fogjuk érezni magunkat, de sokszor egy nagy pohár víz az éhségérzetet is elveszi. Nasi helyett előbb vizet igyunk!

2. Eddz! - Aki látványos eredményt szeretne elérni, legalább heti 2-3 alkalommal végezzen valamilyen cardio edzést (futás, aerobic, biciklizés, úszás stb.), és 1-2 alkalommal súlyzós edzést is. A minimális súlyzós edzésre az alakformálás miatt szükség van, nem lesztek izomállatok tőle, ha jó arányban csináljátok, akkor mindenképpen fogyni fogtok és mellé még formás idomaitok is lesznek. Gondoljatok csak bele, ha például valakinek súlyfelesleg van a hasa tájékán és azt elkezdi cardioval ledolgozni, elengedhetetlen a hasizom gyakorlatok végzése, hogy a fogyás után szép feszes legyen a hasfal. 
Fontos, hogy ha csak 20 perced van egy nagy edzeni, akkor is inkább csináld meg, mert jobban fogod érezni magad és 20 perc mozgás is több, mintha egyáltalán nem mozognánk. 



3. Aludj jól és eleget! - Rendkívül fontos a szervezet és az izmok számára, hogy legyen idejük regenerálódni, így tervezd úgy a napod, hogy minden esetben legyen 8 órád alvásra. 

4. Egyél egészségesen! - A mai posztom fő témája az egészséges táplálkozás. Ha valaki diétára adja a fejét, nem azt jelenti, hogy koplalnunk kell, vagy szenvedni attól, hogy bizonyos dolgokat nem ehetünk meg. Valóban lemondásokkal jár, de ha más oldalról közelítjük meg a dolgot, akkor nem lesz olyan borzalmas.
Az első és legfontosabb dolog, hogy olyan diétába kezdjünk bele, amit saját magunkra szabtunk. 

Vegyük figyelembe a napi tevékenységünket, ennek energiafelhasználást, az edzés mennyiségét, hogy mennyit szeretnénk lefogyni és ennek alapján válasszuk ki a megfelelő diétát. Ha ez sikerült, akkor kényszerítsük rá magunkat a napi 5x étkezésre. Már pár nap után érezni fogjátok a különbséget, hogy milyen az, amikor nem annyit eszel, amennyi beléd fér, hanem amennyi engedélyezett. Egyszer sem lesz teltségérzeted, de éhes sem leszel és ami a nagyon fontos, a teljesítőképességed is javulni fog a kiegyensúlyozott táplálkozás miatt. 

A hatékony diéta során csökkentjük a szénhidrát és növeljük a fehérjebevitelt. Erre a változásra gyorsan fog reagálni a szervezetünk, így (főleg nagyobb felesleg esetén) hamar megindul a fogyás, majd később lelassul, de az az a pont, amikor nem szabad feladni, át kell lendülni és folytatni kell. 

A nasit, cukros üdítőket és süteményeket felváltják majd a zöldségek és gyümölcsök. Ha finomságra vágyunk, készítsünk házilag egészséges alapanyagokból desszertet. Nem kell minden ízt megvonni, csak nem mindegy miből készítjük az ételeinket. 

Az étkezésre odafigyelni nem könnyű dolog, de csak az első pár nap (1-2 hét maximum) nehéz, utána már megy magától, ránézésre tudjuk a mennyiségeket. Az első 2 hétben én mindent megmértem, egy dekával sem ettem többet, mint szabadott, de egy idő után a mérleg elhagyható. Praktikus megoldás a hétvégi bevásárláskor például kiadagolni előre a hús és halféléket és egyesével csomagolva a fagyasztóba tenni. Nekem ez bejött, így mindig csak ki kell venni előző este és elkészíteni. Ha egész nap nem vagyunk otthon, előre nézzük át, mit kell másnapra elkészíteni és dobozban vigyük magunkkal. 

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, az egész napi ritmusunk meg fog változni, mindenképpen pozitív irányba. 

És végül egy kis inspiráció.

Reggelire és tízóraira: 





Ebédre:




Uzsonnára és vacsorára: 





Elvitelre:


Ha érdekel titeket, egy másik posztban majd a saját képeimet is megmutatom.
Szép és egészséges napot! 





3 megjegyzés:

  1. Nálam az "újrakezdés" jövő héttől lesz a program, már nagyon várom. És csinálhatnál majd saját képes kaja posztot :)

    VálaszTörlés
  2. Hajrá! Bár szerintem neked már nem kell nagyon. :) Jönnek majd a saját képek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ünnepek rám is elég káros hatással voltak :D

      Törlés