2012. február 24., péntek

Hajápolás szilikonmentesen 1.

Sziasztok Szépségek!

Mostanában egyre népszerűbb dolog és egyre több blogon lehet olvasni a szilikonmentes hajápolásról. Én is beállok a sorba és szeretnék erről írni is nektek, hogy mit is jelent ez pontosan. Kezdjük avval, hogy mik azok a szilikonok?

"A szilikonok mesterséges vegyületek, melyek felhasználási területe rendkívül széles. A kozmetikai iparban a bőrápoló és hajápoló termékeknek is gyakori összetevői, az egyik leghatékonyabb bőr és haj kondícionáló anyagok. A bőrre kenve  védő réteget (protective barrier) képeznek, selymes, lágy érzetet hagynak maguk után. A krémeknek csúszósságot adnak, amivel segítik a krémek kenhetőségét. Bőr puhító (emollient) anyagok, amik átmenetileg képesek a finom ráncok kitöltésére. Bizonyos formájú szilikonoknak sebgyógyító, heggyógyító tulajdonságuk is van. Hajápolókban a szilikonok javítják a haj fésülhetőségét, selymességét, puhaságát és fényt adnak a hajnak." (forrás: www.kremmania.hu)


Ez mind szép és jó, de akkor miért is szeretnénk kiiktatni ezeket a mindennapi rutinunkból?

A szilikon műanyag és NEM táplálja a hajat

A szilikon polimer műanyag, gyártás közben is szennyezi a környezetet, és utána is, hiszen természetes úton nem tud lebomlani. Bár a kozmetikában az új generációs készítmények, samponok, hajkondícionálók többnyire vízben oldódó, ún. könnyű szilikont tartalmazhatnak, és így kevésbé károsítják a környezetet.  Vannak úgynevezett illékony szilikonok, ezek környezetszennyező hatása elhanyagolható, sőt , többek közt szennyvíztisztító berendezésekben is használják őket.
A szóban forgó, szilikontartalmú készítmények hajra gyakorolt jótékony hatása igencsak múlandó. Csak szépít, azaz felületi jellegű. Ezek a polimerek nem hatnak mélyen, nem ápolják a hajrostokat – bár egészséges benyomást, ragyogást kölcsönöznek a hajnak, azt is csak átmenetileg, rövidtávon.

A szilikon befullasztja a hajat

Ha hosszú távon használunk szilikonos termékeket, akkor a szilikonos anyagok felgyülemlenek a hajon, akárcsak egy szigetelő réteg, bevonják a hajszálakat. Ennek következménye, hogy a különböző hajápoló szerek nem tudják kifejteni a hatásukat a hajszálakon, például a hajszínezők  is emiatt kevésbé hatnak. Mindez azt is eredményezi. hogy a hajkorona kiszárad, fakóvá válik, és ez a hatás még nyilvánvalóbb vékony szálú, kis térfogatú haj esetén.
Mivel a hajrostokat is elzárja, befullasztja, ezen összhatások miatt a samponokban, hajápolási készítményekben egyre inkább mellőzik a szilikont. Vannak termékek ahol  fokozatosan csökkentik a mennyiségét.
Emellett egyes szakértők úgy vélik, hogy hosszú szilikonos hajápolás után egy hónap szükséges ahhoz, hogy a haj tökéletesen regenerálódjon. Igaz, kifejlesztettek már kevésbé stabil, azaz könnyebben lebomló szilikonformulát is. (forrás: Patika Magazin Online)

Ennyire egyszerű a dolog, nem tesz jót neki és kész. Aki hajnövesztő projektbe kíván fogni, annak mindenképp javaslom a hajápolók lecserélését. Szerencsére ma már egészen sok szilikonmentes sampont és balzsamot lehet kapni. Egyszerűbb dolga van azoknak, akiknek nem kényes a hajuk és a fejbőrük, nekik számtalan lehetőségük akad. A különböző szilikonmentes samponokról Ani - smink és köröm már írt egy nagyon szuper ki bejegyzést, és nála elég sok bizonyítékot találhattok rá, hogy mennyire jót teszünk a hajunkkal, ha elhagyjuk a műanyagokat. 2 éve használ szilikonmentes termékeket és hatalmas változáson ment keresztül. Remélem, hogy nekem is hasonlóképp fogja meghálálni a hajam a törődést.

Sajnos a különböző hajkencékből még alig alig találhatunk szilikonmentes változatokat, de reméljük hamarosan ez a problémánk is megoldódik. Addig pedig kicsit le kell mondjunk a kedvenceinkről (én így vagyok a Gliss Kur termékekkel).
Ha nagyon keresgélünk azért találunk már egy két terméket, amelyek segítségével a hajápolási rutinunkat nem kell teljes egészében feladnunk. Példaként említek párat, tapasztalatom nincs a termékekről.

Balea Colorglanz 2 perces hajkúra



Lush American cream kondícionáló


Alterra hajkúra


Lush R&B hajvégápoló


Yves Rocher Volumizing Hair Spray


Alverde 2-fázisú Hidratáló Hajkúra Spray



Ennyit sikerült összeszednem a Krémmánián, samponokat és balzsamokat direkt nem kerestem, Aninál megtaláljátok és abból bizonyára sokkal többet is ismertek.

A következő posztba megmutatom én mivel fogok áttérni a szilikonmentes hajápolásra!
Tartsatok velem, ha érdekel!

15 megjegyzés:

  1. Húú ez nagyon jó hír, hogy a tejproteines pakolás és az Infinity sem tartalmaz szilikont:))) ez nem tudtam és emiatt hanyagoltam is őket mostanában de akkor nyugodt szívvel visszatérek hozzájuk mert imádom őket!

    VálaszTörlés
  2. Timi, az információim a krémmánia alapján vannak. Ott az összetevők között egyikben sincs szilikon feltüntetve, remélem tényleg így is van. Nem akarok hülyeségeket írni, de elég biztos forrásnak gondolom azt az adatbázist.

    VálaszTörlés
  3. Aninál olvastam még régebben, hogy a szilikkont nem csak úgy tüntetik fel, mint szilikon, hanem egy csomó más néven is :( Úgyhogy ennek most utánanézek....

    VálaszTörlés
  4. Igen, rengeteg neve van a szilikonnak, krémmánián a különböző összetevők után vannak ilyen betűjelek, amik jelölik, melyik csoportba tartozik az adott összetevő és ezek közül egyiknél sem szerepelt a szilikon. Így vizsgáltam a dolgokat, de persze nézz utána nyugodtan. :)

    VálaszTörlés
  5. A Kallos tejproteines szerintem TARTALMAZ sziliont:
    " Hydrolyzed Milk Protein"
    szilkonok: "Hydrolyzed wheat protein/hydroxypropyl polysiloxane and cystine/silicone co-polymers- "

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a segítséget, holnap átnézem még egyszer a bejegyzést. Ls ne haragudj h félrevezettelek.

    VálaszTörlés
  7. ÉN is most döntöttem úgy Anival való beszélgetésem után, hogy áttérek az ilyen termékekre :) Beállok hozzád :))

    VálaszTörlés
  8. jesszus az én véletlenül lett nagybetű :D bocsi,nem vagyok ilyen beképzelt :D

    VálaszTörlés
  9. A Kallos tejproteines hajpakolás sajnos nem ide való :(

    VálaszTörlés
  10. Bocsi, nem akarok beledumálni, de a
    Swiss-O-Par Kókusztejes Hajkúra pl tartalmaz tejproteint,
    az Elseve Full repair 5 instant miracle pedig búzaproteint,
    az Elséve Volume Collagen Hajtőemelő Spray dimethicone-t...
    Nézd át újra a listát, de ez a 4, amit írtam, tuti nem ide való.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ani miért lett zártkörű a blogod? :(
      A Te hatásodra váltottam haj-életmódot, és milyen jól ettem. ;-)

      Törlés
  11. :)))))))A Yves Rocher-t én tettem fel az oldalra :)))))

    Egyébként én is "áttértem", Alterrát használok (gránátalmásat) és a hajam szereti nagyon :) De pl. eddig nem tudatosan is, de szilikonmentes sampont-balzsamot használtam :)

    VálaszTörlés
  12. Bejegyzés javítva, remélhetőleg most már jó!

    VálaszTörlés
  13. Elviekben a Hydrolyzed Milk Protein nem szilikon.
    http://kozmetikaportal.hu/osszetevo/hydrolyzed-milk-protein/617
    "Funkció: kozmetikum-alapanyagok bõrkímélését növeli
    Megjegyzések: enzimekkel átalakított tejfehérje, hatása vitatott"

    Az enzimekkel átalakított fehérje is szilikonnak számít? Csak mert nem arra utal.

    VálaszTörlés