2013. június 12., szerda

Use silicone or not use silicone - this is the question

Sziasztok!

A hajápolós bejegyzést nagyon régóta tologatom, így lehet, hogy most kicsit hosszú lesz.

Kezdjük az elején. Alapvetően korpásodásra hajlamos hajjal rendelkezem, ami, mint tudjuk speciális kezelést igényel. Voltak jobb és rosszabb időszakok is az életemben. Általában Head&Shoulders sampont használtam, de aztán jött egy rosszabb időszak és váltottam T-Gel-re. Volt olyan is, amikor bőrgyógyászhoz mentem, mert már nem korpa, hanem ilyen koszmók voltak a fejemen, de azok a cuccok sem használtak túl sokat. Eltüntetni minden csak átmenetileg tüntette el a korpát, egy idő után mindig visszasunnyogott. 

Amikor elkezdtem blogokat olvasni és magam is blogolni, egyre több impulzus ért ugye, hajápolásról is többet olvastam, így találkoztam a szilikonmentes őrülettel. Ani blogján én is sokat olvastam és úgy voltam vele, kipróbálom. Ráadásul éppen előtte szívattam meg magam, mivel váltottam rendes (normál hajra való) samponra, ami szintén ilyen egybefüggő koszmótelepeket eredményezett, szóval nekem ez sem jött be, így mindenképpen lépni kellett. Rosszabb nagyon már nem lehetett, ha mégsem jön be, még mindig visszaállhatok és kísérletezgethetek tovább a korpásodás elleni samponokkal (Van bőven még olyan, amit nem próbáltam.) 

Akkor még elég gyerekcipőben járt ez a szilikonmentes dolog, 1 év alatt szinte már minden márkának van ilyen samponja és hajápolója, de akkor még nehéz volt találni. Pláne korpásodásra valót. 



Az Yves Rocher márkával éppen ennek kapcsán ismerkedtem meg. Azonnal bevásároltam szinte minden hajápoló terméküket és lelkesen használni kezdtem. 

YR Korpásodás elleni sampon: Az illatába rögtön beleszerettem, avval nem volt semmi gond. Az elején kicsit nehezen habzott, de aztán kezdett hozzászokni a hajam és már nem volt gond. Hatásos is volt, a korpa szépen visszahúzódott. Egy időre. Igen, ez a sampon is csak elsőre volt tökéletes, a harmadik flakon környékén már nem volt az. 

YR Hajdúsító spray: Ezt a terméket a célból vettem meg, hogy a Gliss Kur hajvégápolót helyettesítse. Nem teljesen ugyanaz a funkciója, mert a Gliss Kur nem dúsít, ez viszont iszonyatosan. Ez leginkább hajszárításkor volt feltűnő, amikor egyenesre szárítottam a hajam, hatalmas oroszlán sörényem lett. Megjegyezném, amúgy sincs kevés hajam. Egy bajom volt vele, méghozzá, hogy a fésű ilyenkor nagyon akadt a hajamban. Nagyon nehezen kezelhetővé tette. Ezt akkor még annak tudtam be, hogy hirtelen cseréltem le mindent, és sok helyen olvastam is, hogy ragadós, fénytelen lesz a hajunk először. Adtam neki időt. 

YR 1 perces hajvégápoló pakolás: Őszintén szólva, e nélkül lehet élni, nem vettem észre semmit a használata közben, de ezt ugyanúgy el tudom mondani a Gliss Kur ugyanilyen termékéről is. Csak a hajvégekre használtam, nem az egész hajamra, mivel károsodni az károsodik a legjobban és így is zsírosodik könnyen a hajam töve. Elhasználom most már, de nem fogom újravásárolni. 

YR málnás hajöblítő ecet: Ezt a terméket szerettem, puhává tette a hajam. Már ebből sem sok van, kis mennyiség is elég belőle és nem is kell minden hajmosásnál használni. Aki a szilikonmentességre esküszik, annak ajánlom kipróbálásra. 

Szilikonmentes tapasztalatok: 

Váltottam fésűt is, megvettem egy viszonylag drága (14€) Babyliss vaddisznósörte hajkefét. Eleinte utáltam, olyan volt, mintha nem fésülködnék vele rendesen, de már megkedveltem. Előre elárulom, ez az egyetlen, amit megtartok. A többi dolog mind megy a levesbe. Nem mondhatom azt, hogy nem hagytam elég időt a hajamnak, hiszen közel egy évig használtam a szilikonmentes dolgokat. Mivel nem volt sok választási lehetőségem, tovább kísérletezni nem tudtam. A 3 flakon sampon után váltottam a TBS gyömbéres samponjára is, de megint csak ott kötöttem ki, hogy a fejbőröm szinte teljesen le volt fedve kis száraz szigetekkel. Nem korpa, nem hámlás, ez már annál sokkal rosszabb és csúnyább volt. Nem csak a fejbőrömnek, de a hajamnak sem tetszett a dolog. Átestem a ragadós, gubancos korszakon, bár nem volt olyan vészes, de hónapokkal később sem lett fényes a hajam. Matt volt és kellemetlen tapintású, élettelen. 
Nagyon örülök azoknak, akiknek ettől gomba módra nő a hajuk és fényes és egészséges lesz anélkül, hogy mindennel bepacsmagolják, de nekem sajnos ez nem jött össze. Így hát byebye, welcome silicone again.


Voltam fodrásznál decemberben (amikor utoljára úgy voltam otthon hogy volt időm ilyenekre), aki szintén megjegyezte, hogy valamit kellene használnom a fejemre. Kérdezte, hogy miket próbáltam, elmondtam neki és az javasolta, próbáljam ki a L'oréal Elseve férfi korpásodás elleni sampont. Hát nekem nem kellett több, rohantam a Tescoba és levadásztam. 

Lelövöm a poént: elsőre imádtam! Biztosan a hajam is meglepődött, nagyon meghálálta a dolgot. Imádom, hogy annyira könnyűvé teszi a hajam, nagyon jó érzés hajmosás után. A fénye is természetesen visszajött, de ez várható is volt. Itt pont ezt a szürkét nem lehet kapni, ezért vettem egy másikat, majd a tesómék hozták utánam, amit otthon vettem, így most a két sampont felváltva használom. Az egyik az edzős táskámban van, a másik pedig itthon, mert nem szeretek ide-oda pakolászni, viszont sokszor mosok hajat a gymben. 
A korpásodás elleni hatásáról egyelőre annyit, hogy rendben van, de nem szeretném elkiabálni. 

Ezen kívül a hajápolókat is visszavezettem az ápolási folyamatba. Nem a Gliss Kur szokásos fújkálós ápolóját vettem meg, hanem egy keratinos töredezés elleni hajvégápolót, ami egy kicsit koncentráltabb, mint a másik változat és tényleg csak a hajam végét masszírozom be vele. Evvel a termékkel egyelőre nagyon jó viszonyban vagyunk, fél éve nem voltam fodrásznál, vasalom rendszeresen és mégsem olyan, mint a seprű. Persze vannak apró pici törések, de amikor nem használtam, ugyanennyi idő után a hajam állapota közel sem volt ilyen, mint most. Amikor göndörben utazom, akkor hajhab, a kedvencem a Schwarzkopf Push-up Look, amit én már egy ideje sehol sem találok, ez még egy korábbi vásárlás maradéka. Hajlakkot elég ritkán használok, de just in case van itthon, a Tony & Guy hővédőt pedig a vasaláshoz használom, hogy minimálisan roncsoljam a hajszálakat.


Ez lenne tehát a jelenlegi hajápolási rutinom...szilikonnal...
Ti mit használtok a hajatokra? Szilikon vagy nem szilikon?

5 megjegyzés:

  1. Én teljes mértékben a szilikonos samponok mellett maradtam... Próbáltam én is (nekem amúgy nagyon hamar zsírosodó hajam van), de nekem is élettelen lett tőle, és kifésülni sem tudtam, tört, minden baja lett.Tudom, a szilikon is szárít, stb, de egész életemben megvoltam ezekkel a samponokkal.... Sokkal szebb a hajam tőle, könnyebben kezelhető, stb.

    Amiket én használok amúgy:
    Garnier-es citrusos sampon, ez az új, fogalmam sincsen mi a hivatalos neve.
    Balzsamnak azt, ami a hajfestékemhez van, bőven sok így is.
    Uniq One hajvédőt teszek rá minden mosásnál. Na nálam ez a csodaszer. Kb mindenre jó, védi a hajat, könnyen kezelhető, javít a szerkezetén, fényt ad, stb... Imádom, bár ezt csak fodrásznál lehet venni (talán egy-két webshopban még), és az ára is húzós, 5e forint körül van, de fél éve használom, és alig fogyott belőle.
    De amúgy mindig van valamilyen hajlakk, göndör hajra hab, ha simára szárítom, akkor olyan hab, hajfény, stb... :D

    VálaszTörlés
  2. Nekem is ugyanez volt a problémám a korpát illetően és az Yves Rocher samponra is így reagáltam. Aztán gondoltam megveszem a legolcsóbbat, úgysem használ semmi, erre bevált! Második üveggel használom (egy üveg fél évig volt elég, heti két hajmosással), tényleg panaszmentes vagyok. Még Belgiumban vagy, ugye? Állítólag néhány Kruidvat-ban ott is kapható az Andrélon márka, egy próbát megér! :) Andrélon Anti-Roos shampoo a neve.

    VálaszTörlés
  3. Nekem a szilikonmentesség nagyon rendbe tette a hajamat meg a fejbőrömet is. Én is kb 1 éve kezdtem ezeket a termékeket használni, előtte való fél évben nagyon elkezdett hullani is a már csak frissen mosott állapotban tartó,amúgy már nagyon tartástalan (hiába a hajformázók) hajam, már nem nagyon tudtam arra fogni, hogy csak soknak látszik, ami kihullik, mert túl hosszú, a fejbőröm meg iszonyatosan viszketett. Ha sűrűbben mostam hajat csak azt eredményezte, hogy akkor még több hajam hullott ki, a viszketés meg fokozódott, mert sűrűbben száradt ki a fejbőröm. 1 éve végre elfogyott minden, mentem a fodrászhoz, 15-20 centit lecsapott a végéből (én többre számítottam), azóta nagyon rendben volt, bár tény, használtam balzsamot bőőőőőven, de abból is találtam szilikonmenteset, plussz igyekszem havonta olajpakolást tenni a fejemre egész napra. Nem mondom, hogy nem száraz a hajam vége, ez alap, minden göndörhajú ismeri ezt, és bár a sok magazin mind azt tanácsolja, hogy göndör hajra kenjünk szilikont, igyekszem elkerülni. Ha most nem festettem volna hennával, eltudtam volna mondani, hogy 1 év alatt SEMMIT nem tört a hajam vége, ami hatalmas szó!:) Most a samponszappanok vannak a porondon, eddig ők is nagyon jól teljesítenek, a hajam a végétől eltekintve nagyon puha lett megint. Sajnálom, hogy nem jöttek be, de tényleg nem lehet mondani, hogy nem hagytál időt, hogy hasson... :) Amúgy ugyanilyen Toni&Guy hővédőm van nekem is, csak több, mint fél éve nem vasaltam hajat. Imádom az illatát:)

    VálaszTörlés
  4. én csak szilikonmentes cuccot használok.másfél éve.
    én most kezdtem észrevenni mennyire szép is a hajam.
    sajnos festem,de csak a tövét...
    sampontszappant használok meg balzsamot ami természetesen szilikonmentes.Alterra a nagy kedvencem,de most szeretnék beiktatni afrikai fekete szappant.
    ez mellett argán hajpakolás,kokuszolaj is szerepel nálam,plusz ricinusolaj is néha néha becsusszan.
    amugy a haj állaga nagyon sok mindentol függ.mit eszel stressz és a többi tényező.

    VálaszTörlés


  5. Én is próbáltam a szilikonmentes hajápolók használatát majdnem egy évig, sajnos nekem nem vált be, eleinte az első 2-3 hónapban javulást észleltem majd semmi változást, de a 8.-9. hónapban mintha "összeesett" volna a hajam sokkal-sokkal vékonyabb lett. Nagyon örültem volna ha nálam is beválik, de nem nekem nem jött be :(
    Most a Schwarzkopf Ultimate Volume sampont(szilikonmentes) és a Pureology Perfect 4 Platinum hajformázót használom. Ezektől tartása, mennyisége van a hajamnak, nem zsírosodik és a szőkét világosítja, fényessé varázsolja a hajformázó :)

    VálaszTörlés