2012. augusztus 28., kedd

Új függőség


Függőségek…aki egy kicsit is rendszeresebben követi a blogom, az tudja, hogy van néhány. Cipők, vásárlás, sminkcuccok, körömlakkok, sorozatok, filmek stb. Erről szól ez a blog. Rólam és a függőségeimről.

A cipők iránt érzett szerelmem örök és soha el nem múló. Magas, lapos, kényelmes vagy kényelmetlen, csillogós vagy színes, az mindegy, a lényeg, hogy lábbeli. Nem tudok úgy elmenni egy cipőbolt mellett sem, hogy ne éreznék hatalmas vágyat, hogy legalább egy gyönyörűséget ne próbálnék fel. Az esetek többségében nem vásárolom magam halálra, de vannak olyan darabok, amik egyszerűen kiabálnak, hogy haza akarnak jönni velem. Nő vagyok és belém van kódolva.
Ami a vásárlást és a sminkcuccokat illeti, hasonló a helyzet, de érvényes ez a körömlakkokra is. Ha tudom, hogy van már 2 másik hasonló zöldem, vagy 3 szinte teljesen ugyanolyan sárgám, akkor is KELL. Nincs mese.

Nálam a függőségek időszakosan váltják egymást. A cipőkön kívül a többi mindig cserélődik, legalábbis az intenzitása. Mindig másra vagyok éppen rákattanva. Példának okáért, kb. 2-3 évig zselés műkörömben utaztam, akkor az jelentette a szépséget és ápoltságot, ha valaki hozzáértő varázsolta 3 hetente gyönyörűre a körmöm, amiért általában mindenki odavolt. Most az a mániám, hogy én lakkozom a körmeim és indokolatlanul sok lakkot vásárolok. Vannak nálam durvábbak is, de én sem vagyok piskóta.



Visszatérve a lényegre, egy régi-új függőség, ami szintén időszakosan kerít hatalmába, és ami innentől itt is helyet fog kapni: a könyvek. Ez is az egyik függőségem a sok közül, ez is én vagyok, így véleményem szerint ennek is helye van itt. Akinek nem tetszik, majd nem olvassa ezeket a posztokat.
Az olvasás olyan dolog nálam, hogy van, amikor falom a könyveket, naponta cserélgetem őket és csak ez köti le minden szabadidőmet és van, amikor fél évig hozzá sem nyúlok egy darabhoz sem. Alapvetően nem vásárolok túl sok könyvet, mert drágállom. Legalábbis olyan szempontból, hogy sokkal többet szeretnék megvenni, mint amit megengedhetek magamnak és olyankor inkább nem veszek semmit, mert nem tudok dönteni. Pedig nagyon szeretnék összegyűjteni sorozatokat, írok összes művét, akinek szeretem a munkáját. Emlékszem régebben listát írtam a Fable könyvekről, kinyomtattam, beragasztottam a naplómba és kiszíneztem azt, amelyik már az enyém volt. Nem jutottam vele előrébb az óta sem. Most pont így vagyok Fejős Évával, Sophie Kinsella, Marian Keyes, Lauren Conrad, Elizabeth Adler és még sorolhatnám kinek a könyveivel. Ez nagyjából az ízlésemet is leírja. Ha összeszámoljuk, több tucat könyvről beszélünk, aminek az összértéke igen húzós, de ha arra gondolok, hogy nagyszüleink milyen méretű könyvespolcokkal rendelkeztek, elhiszem, hogy nekem is sikerülhet létrehoznom az én hőn áhított külön bejáratú könyvtáramat.



A napokban ehhez hatalmas segítséget kaptam, ráleltem egy olyan közösségre, aminek az alapgondolata illeszkedik ehhez az elképzeléshez. A rukkola.hu weboldal egy hatalmas virtuális könyvtár, melynek alapelve az adok-kapok. Mikor először odatévedtem, rettenetesen megörültem neki, hogy ingyen szerezhetek be számomra nagyon kedves darabokat. Persze nem minden arany, ami fénylik, nem csak úgy potyognak a könyvek. Az oldal szabályaival senkit nem untatnék, mert mindenki elolvashatja, elsőre mondjuk kicsit bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Csupán le kell porolni a saját jelenlegi könyvespolcodat, szelektálni, hogy mi az, amire már nincs szükséged és már indulhat is a rukk meg a happ. Egyszerűnek tűnik? Az is. Minimális anyagi befektetéssel (postaköltség) olyan könyveket szerezhetünk be, amelyeket eddig csak áhítattal szagolgattunk a könyvesboltok polcain. Az ötlet, hogy mások számára elérhetővé tesszük azt, ami már nekünk nem kell és cserébe valami olyat kapunk, ami minket tesz boldoggá, és hogy a rendszer igyekszik kizárni a pénz fogalmát, egy olyan önzetlen kezdeményezés, amire szerintem már régen volt példa. Persze vannak rossz tapasztalatok is, naponta olvasok negatív dolgokat, de az a sok boldog mosoly és fénykép, ami kering a cserékről, még mindig többségben van.

(Ha valaki tudja hol lehet ilyet kapni, ne habozzon megosztani velem!)


Egy-két hét alatt nagyon felkapott lett az oldal, ennek köszönhetően rengeteg könyv van a virtuális könyvtár polcain és evvel egyidejűleg rengeteg igény is, ami miatt gyakorlatilag már véres küzdelmek folynak egy-egy népszerű példányért. (Csak, hogy példát is hozzak, A szürke ötven árnyalatára már közel 200 fő, az Éhezők viadalára 157 rukkolásnak fáj a foga.) És ez az, ami az igazi függőséget okozza. Pár nap alatt teljesen magába szippantott ez a világ, vannak nekem is vágyaim, amik miatt a nap 24 órájából 16-ban az egyik kezem az egéren van és nyomkodom a frissítés gombot. A másik kezemben pedig egy könyv, amit olvasok éppen. Megint szinte naponta cserélgetem a könyveket. Most meg is tehetem, mert van rá időm, de megfogadtam, hogy ezen túl mindig olvasni fogok valamit és nem a facebook előtt alszom el esténként. Ami persze szintén egy függőség… :)

Ti hogy álltok a könyvekkel? Kik a kedvenceitek? Klasszikusok vagy inkább mostanában népszerű, kortárs írok a kedvenceitek?




7 megjegyzés:

  1. Marian Keyes nekem is nagy kedvencem. (meg a Rukkola is:D) Elég szépen sikerül összeszednem nekem is minden könyvét, ami megjelent, pont holnap megyek a Lucy Sullivan férjhez megy-ért a Kálvinra. A Szusi kezdőknek kötetet meg fényévekkel ezelőtt adtam kölcsön valakinek, fogalmam sincs kinek,pedig nagyon szeretném újra olvasni, így az is happolnám listás:D Nagyon jó az oldal tényleg, csak kár, hogy hirtelen ilyen felkapott lett, még 2 hete is kb. sokkal nagyobb esélyekkel indult az ember bármiért:/ :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Két hete, mikor ennek a posztnak a szövegét írtam, A szürke ötven árnyalatára "még csak" kb. 180 ember várt. Most ez a szám 280. Szinte lehetetlen vállalkozás, szóval azt hiszem én megveszem. :) Persze angolul, most éppen ebben utazom, nyelvtudás fejlesztése céljából és persze mert itt csak úgy lehet kapni. Najó, biztos franciául is, de az még nem úgy megy.
      Marian Keyes-től nekem konkrétan nincs egy könyvem sem, anno még tőled kölcsönöztem amiket olvastam, de én is szeretném összegyűjteni őket. Most az eBayes rendelésen gondolkodom, 8 dollár körül vannak, postaköltséggel együtt. A Szusi kezdőknek tuti nem nálam maradt, arról tudnék. Remélem meglesz. Nekem a HP 6. részének veszett nyoma. :(

      Törlés
  2. Én mostanában a Nora Roberts könyvekért vagyok oda, most ő a kedvencem, de általában az a kedvenc íróm, aki könyvét éppen olvasom. :D Igenis bevallom, én még mindig szeretem a romantikus regényeket, és ebben Nora Roberts könyvei az élen járnak nálam. Gyönyörűen és választékosan fogalmaz a hölgy, minden apró pillanatot, környezeti tényezőt, megjelenést úgy ír le, hogy egyből beindul a fantáziád, s mindent elképzelsz az agyadban. Az ilyet hívom én jó könyvnek, ami serkenti a képzelőerődet, és te is úgy érzel mindent, mint ahogy a főszereplő is teszi, a könyv részesévé válsz amíg olvasod azt. :) A legutóbbi könyv, amit tőle olvastam a Táncrend c. könyv volt. Fenomenális! Mást nem is tudnék írni róla, mert elmondhatatlanul jó a történet, és a poént sem szeretném lelőni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem olvastam Nora Roberts-t, de lehet, hogy legközelebb beszerzek egyet otthon. :)

      Törlés
  3. Én is rukkolázok :) Agatha Christie ,Wass Albert és Moldova könyveket "gyűjtögetek" így, meg a régi "pöttyös" lányregényeket. A Fable könyveket hét lakat alatt tartom (a legnagyobb kedvenc a Mesemaraton és a Nászjelentés):)

    VálaszTörlés
  4. Én alig olvastam még 1-2 Fable-t, de amit igen, az tetszett, gondolom ezért is akartam anno annyira összegyűjteni őket. Ha sok happom lesz, akkor ezt most majd meg is tehetem, mert rengeteg van fent belőlük szerencsére. :)

    VálaszTörlés
  5. Olyan könyvtámaszt én a Butlersben, Moreban és ilyen helyeken láttam.

    VálaszTörlés