2012. február 4., szombat

Fitness - ZUMBA

Sziasztok Szépségek!

A fitness sorozatomat nem egy Les Mills óratípussal fogom kezdeni, ugyanis nem ez volt az első, ahová ellátogattam. Otthon már próbálkoztam a Zumbával, de nem igazán jött be, gondoltam itt is adok neki egy esélyt.  Először beszéljünk magáról a Zumbáról, aztán a tapasztalataimról.
Valljuk be, hogy az edzés, főleg ha azt diétás céllal végezzük, sokszor kényszer, lemondással jár, minden csak nem szórakoztató. A Zumba Fitness erre nyújt megoldást, mivel szórakoztató, könnyed és egyben hatékony mozgásforma is. Nagyon felkapott lett az utóbbi időben, nem véletlen.
A Zumba egy olyan egyedülálló fitness program, amely a latin zenék ritmusaira, egyszerű, könnyű mozdulatokat kapcsol. Szinte az összes latin ritmussal találkozhatunk, és észrevétlenül tanuljuk meg őket: salsa, merengue, cumbia, quebradita, reagetton, sama, flamenco és még sorolhatnánk.
A Zumba hatékonysága abban rejlik, hogy az egy órás tréning közel 600 kalóriát éget el, nagy számban olvasztja a zsírsejteket, fejlődik az állóképesség és az izomzat, valamint feszesít is egyben. Jól hangzik nem?



Lássuk, hogyan is alakult ki:
A Zumba sztori Kolumbia Cali nevű városában a 90-es évek közepén kezdődött Beto Perez, aerobik és latintánc oktatóval. Egy napon, mikor Beto megérkezett aerobik órájára, észrevette, hogy otthon felejtette aerobik zenéit. Nem volt mit tenni, gyorsan cselekedni kellett, így elővette táskájából kedvenc latin gyűjteményét, amely csak tradicionális salsa, merengue és cumbia slágerekből állt. Improvizált és levezette élete első zumba edzését.Sokéves oktatói tevékenysége alatt ez volt az első olyan óra, amelyen edzőként nem kellett harcolnia a vendégeiért, mivel úgy tűnt saját magukat motiválják, amit akkor hirtelenjében nem is értett. A vendégek egy óra utána azonnal rajongóvá váltak és alig várták a következő edzést. A véletlenből megszületett egy új és forradalmi fitness koncepció, a Zumba fitness party.



A zumba szó a zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered. Azt jelenti "gyorsan mozogni és szórakozni". Más latin nyelveken pedig bulit, partyt jelent. Beto felnőtt a kihíváshoz, meghozta a döntést, hogy világszerte megismerteti az emberekkel ezt a szenvedélyt. Csak egy pár hónap telt el és Beto módszere annyira közkedveltté és felkapottá vált, hogy Shakira is felkérte a "Pies Descalzos" című album koreográfusának.



2009 óta folyamatos népszerűségnek örvend a nemzetközi piacon is, az emberek keresik és szeretik ezt az edzésformát. Mára már különböző speciális óratípusokat is fejlesztettek ki: Zumba Gold, Zumbatomic, Zumba Toning, Aqua Zumba.

(A fenti információkat a www. zumba.hu oldalon olvastam, ahol a Zumba történetéről még részletesebben olvashattok.)

A Zumba hivatalos magyar honlapját ITT tekinthetitek meg, ahol rákereshettek a közeletekben levő lehetőségekre, valamit a Facebook oldalukat is megtaláljátok.


Végezetül pedig írnék egy kicsit a saját tapasztalataimról. Próbáltam már otthon a Zumbát, de annyira nem nyerte el a tetszésem. Imádom a dance aerobikot, ezért nem is értettem, hogy miért nem tetszik, hiszen tánc-tánc, de mikor jobban utánaolvastam, rájöttem, hogy pont a kettő közötti hatalmas különbség miatt nem jött be annyira, mégpedig, hogy a dance aerobik egy feszes, meghatározott ütemre és ritmusra felépített koreográfia ismétlése, a zumba pedig ennél egy sokkal szabadabb edzésforma. A legnagyobb problémám az volt, hogy 3-4 percenként új dolgot kell csinálni és azt rögtön elsajátítani, de mire igazán belejöttem vége lett a számnak.
Itt viszont valamiért tetszett, nem tudnám megmondani miért, mivel nem volt sokkal másabb ez az edzés. Lehet csak megértem erre is. :) Könnyen megtanultam a lépéseket, kiélhettem magam, nem volt baj, hogy nem vagyok profi táncos, úgy csináltam, ahogy nekem jól esett. Az edzőlány nagyon kedves volt, szívesen fogok menni az ő edzésére máskor is.


Kíváncsi vagyok, hogy Ti szeretitek-e, hova jártok és milyen gyakran? Elég megosztónak gondolom, így minden kommentet nagyon várok.

7 megjegyzés:

  1. imádom. én az emotionbe jártam és imádtam. az egyetlen sport volt amit tényleg imádtam és nem kényszerből jártam. akármilyen rossz kedvűen mentem be , mindig boldogan, csurom vizesen jöttem ki. mondjuk nagyban közrejátszott maga a terem hangulata is. egyszerűen varázslatos a design:)
    szóval én imádom. zumba for life!

    VálaszTörlés
  2. Én jártam egy darabig, csak megszűnt abban a teremben, imádtam!!!

    VálaszTörlés
  3. Én pesten járok az Oktogonnál lévő Fáklya klubba, imádom:))

    VálaszTörlés
  4. én 3 éve zumbázok :D és imádom már többször fel is léptem, jelenleg most hanyagolom de egy két hét múlva ismét elkezdem, nem azért mert fogyasztana hanem mert élvezem :D imádok táncolni

    VálaszTörlés
  5. Biztos tök jó lehet, egyszer már ki szeretném próbálni, kikapcsolódásnak biztos szuper, de fogyni tuti nem lehet tőle :)

    VálaszTörlés
  6. Azt hiszem talán említettem is, hogy átlagosan 600 kalóriát lehet elégetni az 1 órás edzés alatt és sokkal több izmot mozgatsz meg vele, mint az aerobikkal. Ilyen szempontból az egy kötöttebb mozgás. Tinglitanglinak tűnik, de sokkal hatásosabb, mint gondolnád. Egy kicsit erős volt szerintem az, hogy fogyni nem lehet tőle. Az ilyen mozgásformák égetik a legjobban a zsírt.

    VálaszTörlés
  7. Tuti átmozgatja az egész testet meg az izmokat, szó sincs róla, de heti egynéhány pár alkalom szerintem nem elég, hogy elérjük az álomformát egészséges táplálkozás mellett.

    VálaszTörlés